Banjski turizam

ZDRAVLJE NA SVAKOM KORAKU – BANJA KOVILJAČA

Iako se kaže da zdravlje ulazi na usta, što ne treba osporavati, ipak, sve veći trend posete banja govori u prilog činjenici da zdravlje ulazi banjskom vodom, blatom i vazduhom kroz sve pore u naš organizam.

Svaka banja ima svoje specifičnosti i lekovite supstance vode koje utiču na određena oboljenja, tako da je najbolje pre odlaska raspitati se koja će rešiti probleme koje imate.

Banja_Koviljača_Balkan_travel

Banja Koviljača već godinama unazad važi za jednu od najlekovitijih na Balkanu koja se posebno ističe u lečenju reumatskih oboljenja, svih vrsta bolova u kostima i zglobovima, lečenje nervnih bolesti, ali i steriliteta.

Istorija Banje Koviljače seže u doba Ilira, dok prvi pisani izvor potiče iz 1533. godine. Sam geografski položaj koji se ogleda u blizini reke Drine, gradova Loznice i Šapca, ali i planine Gučevo, kao i srpsko-bosanske granice doprinosi njenoj vrednosti kako na zdravstvenom, tako i turističkom aspektu.

Brojni izvori sumporovite vode, lekovito blato koje je nadaleko poznato po svojom blagotvornom uticaju na brojna oboljenja, povoljni klimatski uslovi, ali i raznovrsni kulturno – istorijski spomenici, pa čak i bogat noćni život predstavljaju odličan potencijal za razvoj brojnih vidova turizma.

Banja_Koviljača_Balkan_travel

Koviljača je domaćin brojnih dešavanja tokom godine, a naročito u periodu leta. Drinska regata, jedna od najmasovnijih i najpopularnijih manifestacija na vodi, koja se održava u organizaciji opštine Loznica, delom svoje drinske rute ,,kači” i Banju Koviljaču na Žićinoj plaži.

Za ljubitelje pecanja treba obavezno da posete Somovijadu, pecaroško takmičenje u lovu somova na Drini koja iz godine u godinu beleži sve veći broj učesnika.

Džipijada je svakako nešto posebno u ovom kraju, u pitanju je festival koji se održava dva puta godišnje i predstavlja odličan razlog za okupljanje strastvenih ljubitelja automobila.

Manastir Tronoša iz XIV veka nalazi se u blizini Koviljače, te gosti banje često vole da posete i ovaj lokalitet.

Banja_Koviljača_Balkan_travel

Na obroncima Gučeva vođena je prva rovovska bitka na svetu. Poginulima tokom ratne 1914. Godine podignut je spomenik na vrhu ove planine koji se nalazi nedaleko od Koviljače.

Veliki lepo uređeni park u centru banje veoma je posećen. U okviru kompleksa nalazi se veliki broj spomenika, ali i turistička atrakcija nedavno renovirani Kursalon.

Izvor: putovanjaiturizam

Fotografije:

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button