Blog

LETOVANJE U DRAČU

Čudna godina se bliži kraju, godina koja nas je naterala da mislimo i radimo drugačije, godina koja je promenila naše planove. Ove godine mnogi od nas nisu išli na letovanje, a neki su pak prvi put posetili neke destinacije, među kojima se svakako izdvojila Albanija.

Letovanje_Drač_Balkan_travel

Ja nisam u Albaniji bila ove godine, već pre sedam godina, u avgustu 2013. Ideja da letujemo u Albaniji je došla od prijateljice koja je tog leta, par meseci pre nas bila u Saradni. Kako smo bili ograničeni vremenom, odlučili smo da letujemu u Drač, jer je daleko bliže Beogradu. Aranžman smo uplatili u agenciji, a oni su nam organizovali i put do Drača. Putovali smo tokom noć, nikakvih problema nismo imali na Kosovu, jer znam da mnogi strahuju zbog toga, ali verujte mi nijednog trenutka se nismo osetili uplašeno.

Letovanje_Drač_Balkan_travel

U Draču smo bili smešteni u hotelu na samoj obali i to nije ništa neobično jer se veliki broj hotela nalazi u tom delu grada. Naime Durres beach je peščana plaža u blizini centra grada, a dugačka je 10 kilometara. Ono što je mene definitivno kupilo da poželim da se ponovo vratim u Albaniju je odnos ljudi, mislim da nigde u Evropi nisam srela toliko srdačnih, otvorenih, nasmejanih ljudi. Zaposleni u hotelu su bili sjajni, tu su, a ne vidite ih.

Letovanje_Drač_Balkan_travel

Kada smo pitali da li je sigurno da ostavimo telefone ispod suncobrana dok se kupamo, rečeno nam je da ne treba ništa da brinemo jer postoje ljudi koji motre na bezbednost gostiju. I zaista je tako! A činjenica da na svakom koraku postoje kante za đubre, pa ne možete da vidite nijedan jedini papirić na plaži je posebna priča. Mi smo bilo u Draču početkom avgusta, gužva strandardna, ali opet sasvim drugačija od onoga što svi imaju u glavi kada pomisle na gužvu u Grčkoj ili Crnoj Gori. Ovde je sve nekako drugačije uređeno, svaki gost hotela ima svoje ležaljke i suncobran, sve je puno, ali niko ne galami i uopšte nismo imali utisak da smo na letovanju u špicu sezone.

U tom trenutku, pišemo o 2013. godini u Albaniji se mnogo gradilo, ali sam bila prijatno iznenađena činjenicom da su i Drač i Tirana čisti. Da, bili smo u Tirani, kao i u Kroji, rodnom mestu Skenderbega, koje morate da posetite ako vas put nanese u Albaniju. Letovanje_Drač_Balkan_travel

Letovanje_Drač_Balkan_travel

I tada smo shvatili divnu stvar da je cena pića ista u svakom kafiću… A da kad smo kod pića, moram da istaknem da smo mi u hotelu nekoliko puta, ujutro kao prvi gosti u kafiću dobili kafu na račun kuće, jer takav je običaj. I da tokom boravka u Draču, bio je Ramazanski bajram, i tog danas su svi gosti dobili piće na račun kuće. Još jedno bravo za odnos prema turistima.

 

Letovanje_Drač_Balkan_travel

Letovanje_Drač_Balkan_travel

Hrana u hotelu je bila odlična, na bazi švedskog stola. A u restoranu u Tirani smo se prijatno iznenadili kada smo videli da u jelovniku stoji i srpski jezik, jer Albanci su shvatili da je turizam važna grana, a da se turisti ne dele po nacionalnosti, veri, boji kože…I baš zato planiramo da ponovo posetimo Albaniju, čim nam to prilike dozvole.

 

A koja su to još turistička mesta u kojima možete letovati u Albaniji? Potražite odgovore ovde.

 

Ivana Grabrović, dugodišnja urednica najuspešnijeg tinejdžerskog magazina

Fotografije: privatna arhiva

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button