TURSKI SLATKIŠI: RAPSODIJA UKUSA
S obzirom na to da je Turska nacija koja shvata ozbiljno kulinarstvo, a posebno poslastičarstvo, njihova široka paleta slatkiša stekla je međunarodnu reputaciju izvrsnosti. Iako su neki jedinstveni za zemlju, drugi recepti su usko povezani sa zapadnim verzijama jer koriste iste sastojke. Od neverovatno slatkog do prijatno suptilnog ukusa, ovo je osam turskih slatkiša i poslastica koje bi obavezno trebalo probati.
Baklava
Napravljena od jednostavne kombinacije hrskavog testa, seckanih oraha natopljenih slatkim lepljivim sirupom, baklava je idealna kao dezert ili slatka grickalica. Ponekad se služi sa sladoledom, a raznolikost orašastih plodova razlikuje se od regiona do regiona. Gaziantep, jugoistočna pokrajina poznata je po upotrebi pistaća i proizvodnji, kako mnogi kažu, najbolje turske baklave u zemlji.
Turski dezert od piletine
Prvobitno je posluživano osmanskim sultanima, a sada je jelo prepoznatljivo širom Turske. Ne sprema se često jer je način kuvanja intenzivan i dugotrajan, ponekad zahteva da se obarene pileće grudi samelju u fini prah. Čudno je i to što mnogi koji ga prvi put probaju uopšte ne mogu da osete piletinu!
Turski užitak: Lokum
Prateći baklavu kao omiljenu, nacionalnu poslasticu, lokum drži jako drugo mesto po ljubavi koju Turci iskazuju prema ovom slatkišu. Napravljen je od skroba i šećera, hiljade kutija svakodnevno se proda širom zemlje, mada ga Turci uglavnom iznose samo u posebnim prilikama, poput Seker Bajrama (Festival šećera) ili da zaslade tamni, zemljani ukus turske kafe. Prvobitni izum poslastičara Haci Bekir Effendi, tokom osmanske ere prodaje se u raznim ukusima.
Dondurma: Turski sladoled
Najpogodniji za letnji period godine, turski sladoled dondurme ima ukus koji se znatno razlikuje od zapadnih verzija zbog dodatih sastojaka salepa i mastike koji mu daju gnjecavu teksturu. Regija Kahramanmaras u Turskoj ima reputaciju po proizvodnji najboljeg sladoleda koji se prodaje širom zemlje, a posebno je popularan među strancima koji kupuju kod uličnih prodavača u Istanbulu. Konzistencija sastojaka je veoma gusta, a korišćenje noža i viljuške za ovu poslasticu je obavezno.
Kunefe
Turske kunefe, nazvane ,,Kanafah” u Egiptu, čudna su mešavina mekog sira, iseckanog testa, šećera i vode uz posip usitnjenim orasima ili pistaćima po vrhovima. Takođe, ponekad se služi sa sladoledom ili kremom. Reč je o tradicionalnom jelu iz 10. veka koje se služi toplo dok je sir još uvek mekan.
Sutijaš u turskom stilu
Ko ne voli da luta kada je u pitanju zadovoljenje ukusa, biće prijatno iznenađen i oduševljen turskom verzijom sutlijaša. Pirinač, mleko i šećer kada se pomešaju daju ovu čarobnu poslasticu, a kao dodatak Turci koriste samo smeđi šećer ili cimet. Ovo je omiljeno mesto širom zemlje, možete ga naći u prodaji u supermarketima, kao i u većini tradicionalnih turskih restorana.
Tulumba
Još jedan favorit koji potiče iz kuhinja Osmanskog carstva, takođe se nalazi u mnogim drugim zemljama u kojima je vladala bivša dinastija, poput naše. Slično kao kod zapadnog ,,churro” recepta, isprženo testo natopljeno lepljivim slatkim sirupom retko se pravi u kući. Umesto toga, popularan je tokom letnjih večeri kod uličnih prodavaca.
Većina ovih slatkiša nam nije nepoznata, ali svakako nikada ni jedna poslastica ne može ispasti tako dobro kao kod turskih poslastičara – zato vredi probati svaki od ovih dezerta kada se nađete u Turskoj.
Tamara Roksandić,
Fotografije: pixabay, wikimedia commons