Crna Gora

STARI GRAD MASLINA, KULTURE I PRELEPIH PLAŽA

Grad koji leži na obali Skadarskog jezera, najvećeg na Balkanu i Jadranskog mora, tradicionalno u narednih nekoliko meseci postaje savršeno utočište tokom vrelih letnjih dana. Bar slovi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija regiona ove sezone i to zahvaljujući svojim prepoznatljivim plažama nad kojima se uzdižu planinski predeli, bogatstvu i raznolikosti sadržaja i dešavanja, istorijskim i kulturnim znamenitostima koje čuvaju starovekovni duh grada, autentičnosti lokalnog stanovništva i dobroj ponudi za sve goste ovog mediteranskog grada, koji je na svojih 505 km2 prirodne površine toliko bogat u svemu što savremeni turizam traži.

MIRIS MORSKE SOLI I SVEŽ PLANINSKI VAZDUH U JEDNOM DAHU

Osim sunca i mora, jedinstvenih plaža, uvala i podjednako atraktivne jezerske obale, lepotu grada čini čvrsti štit planina Rumije i Sutormana. Bar je zato, veruju oni koji ga makar jednom posete, grad koji spaja različito. Bar je mesto hiljadugodišnje tradicije, ali i  moderan grad širokih bulevara. Između staroga dela i moderne luke, sa arhitekturom različitih stilova i modernih skverova, šetališta, bulevara ukrašenih mediteranskim rastinjem, palmama, borovima, leandrima i agavama, smešten je novi deo koji se neprestano razvija. U zaleđu skoro svake plaže nikli su mali gradovi kuća za odmor, vila, hotela, restorana, što zajedno čini ambijent turističkog područja Bara upečatljivijim. Uz to, grad predstavlja i najveći turističko-nautički centar na ulazu u Jadransko more.

Na dve podjednako lepe obale,  morskoj dužine 46 km i  jezerskoj koja se prostire dužinom od 65 km,  nalaze se plaže koje mogu zadovoljiti ukuse svih gostiju.  Već njihova imena nagoveštavaju njihovu lepotu i atraktivnost. Biserna obala, Zlatna obala, Kraljičina plaža, Crvena plaža samo su neke od njih.

Bar_Balkan_travel

Murići su najveća  i najlepša peščana plaža na obali Skadarskog jezera. Prema poznatom turističkom sajtu ,,Lonely Planet-u“, nalazi se među top 7 plaža u Crnoj Gori. Okružena je netaknutom prirodom i uz nju se nalazi restoran, nekoliko bungalova od drveta, kao i uređen prostor pogodan za kampovanje.

Kraljičina plaža nalazi se u neposrednoj blizini letovališta Čanj.  Do ove male, ali atraktivne plaže može se doći jedino s mora. Zbog ambijenta, prekrasnog peska i kristalno čistog mora bila je omiljena plaža crnogorske kraljice Milene za vreme boravka u dvorcu na Topolici.
Kraljica nije sama išla na kupanje, već je pratila dvorska svita i perjanici. Oni su se kupali odvojeno, na susednoj plaži koja je nazvana Perjanička plaža. To je mala skrovita uvala odvojena visokim stenama kojoj se, takođe, može prići samo s mora.

Biserna obala je šljunkovita plaža, dužine 1.100 metara, a površine 55.000 m2. Pokrivena je debelim naslagama sitnog i raznobojnog peska izuzetne lepote po čemu je i dobila ime. Ponekad su  talasi veoma visoki što je pravo uživanje za one koji vole da osete snagu mora. Zalazak sunca na Bisernoj obali je bajkovit, što pruža mogućnost za uživanje onima koji vole romantične trenutke.

Sutomorska plaža duga je 1.200 metara i ukupne je površine 56.000 m2. Pesak sa ove plaže pomaže u lečenju reumatskih oboljenja. Plaža je lepo organizovana, a voda je čista. Uz plažu postoje brojni restorani, kafići, prodavci brze hrane, prodavnice sa suvenirima, tako da gosti mogu  kupiti gotovo sve što im je potrebno za vreme odmora. Brojni su zabavni sadržaji za turiste, kako na samoj plaži, tako i u okolnim ugostiteljskim i  objektima zabavnih sadržaja. Duž sutomorske rivijere postoji bezbroj klubova, restorana, kafića, diskoteka, luna parkova.

Crvena plaža nalazi  se u maloj uvali između Sutomora i Bara. Naziv je dobila po izrazito crvenoj boji peska. Za ovu plažu je vezana legenda, da su se na visokoj litici iznad nje skupljale morske nimfe Nereide i češljale kose koralnim češljevima. Njihov smeh i pesma čuli su se nadaleko, ali o tome se nije smelo govoriti jer bi ljudi onemeli.

Veliki pijesak je plaža koja se nalazi u mestu Dobra Voda, između Bara i Ulcinja. Glavna plaža je uglavnom šljunkovita, a na pojedinim mestima i peskovita. Zbog otvorenog mora talasi su česti, ali je njena voda veoma čista. Oko plaže se nalazi veliki broj restorana, objekata sa brzom hranom kao i objekata za privatni smeštaj, apartmana i hotela.

VEKOVI KOJE ČUVAJU MASLINA I STARI GRAD  

Česte smene raznih osvajača i vladara na ovim prostorima ostavljale su svoj pečat, tako da danas u Baru postoji preko 30 spomenika kulture. Najznačajniji je Stari Bar koji  postoji više od 2.500 godina i  predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko 4 km od današnjeg Bara, smešten na velikoj steni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova. Nekoliko objekata kao što su: amam, barutana i Sat-kula nastali su u tursko doba, kao i akvadukt kojim je Stari Bar snabdevan pitkom vodom. U gradu se nalazi i nekoliko ostataka sakralnih objekata iz srednjeg veka.

Bar_Balkan_travel

Bar je poznat i po Staroj maslini čije poreklo datira od pre 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od 3 najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mesto na kome se nalazi zove Mirovica. Područje Bara inače ima više od sto hiljada maslinovih stabala od kojih se pravi čuveno barsko maslinovo ulje.

Bar_Balkan_travel

Tokom cele godine, a posebno u turističkoj sezoni, na letnjim pozornicama u Baru organizuju se brojne kulturno-zabavne i sportske manifestacije, koncerti zabavne i klasične muzike, pozorišne predstave, likovne izložbe.  Tako gosti u Baru, kojih god da su interesovanja i uzrasne dobi, lako nalaze adekvatan sadržaj za sebe.

City games – jubilarna, deseta sezona ovog zabavnog programa, koji podseća na nekadašnje legendarne „Igre bez granica“ okuplja takmičare iz nekoliko zemalja regiona: Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. U okviru međunarodne turneje takmičenja, Bar će ove godine biti domaćin sportskog spektakla 28. juna.

Festival „Barski ljetopis“, koji se ove godine održava po trideset drugi put, trajaće od 30. juna do 18. avgusta i obuhvatiće 60 programa iz domena pozorišne, muzičke, književne, likovne i filmske umetnosti. Ova kulturna manifestacija prepoznatljva i u regionu, tradicionalno promoviše kulturu i vredne umetničke sadržaje karakteristične za Bar i Crnu Goru i okuplja neke od najeminentijih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz Evrope i sveta.

Bar_Balkan_travel

Leto sa zvedama je godišnja muzička manifestacija Turističke organizacije Bar koja se održava svakog petka u julu i avgustu na šetalištu  kralja Nikole, okupljajući brojne muzičke zvezde regiona koje nastupaju sa najboljim domaćim bendovima i solistima. Samo neki od izvođača koji će imati koncert na ovogodišnjem izdanju manifestacije koja počinje 5. jula su: Električni orgazam, Rundek i ekipa, Dženan Lončarević, Tropico Band, Ana Kokić, Jelena Rozga, Nataša Bekvalac…

Osim ovih, najpoznatijih, brojne su i manifestacije poput Šušanjske noći, Spičanske noći i Festivala grožđa, koje su idealna prilika za posetioce da se upoznaju sa lokalnim folklorom, običajima i autentičnom gastronomijom.

T.R.
Fotografije: pixabay; wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button