Zanimljivosti

Beograd – koktel prestonica Evrope

‚‚Na mom poslednjem putovanju u Beograd otkrio sam neke od najboljih barova u gradu i fascinantne barmene.“

Dejvid Farli, novinar Njujork Tajmsa, posetio je Beograd i u svom članku opisao beogradske koktel barove, barmene i vlasnike. Svoju priču o srpskim koktelima svetskog ranga započinje vraćajući se u davnu 1929. godinu:

„Aprila 1929. Orijent ekspres je iz Pariza ušao u Beograd, što je bilo uobičajeno na njegovom putu ka Carigradu. Međutim, ovo nije bio običan dan u prestonici tadašnje Kraljevine SHS. Na železničkoj stanici gužva je čekala poznatu putnicu, afroameričku zabavljačicu Džozefinu Bejker, koja će provesti nekoliko dana nastupajući i uživajući u ovom slovenskom gradu od oko 240.000 ljudi. Beograd je znao kako da posetiocima pruži dobar provod, zahvaljujući modernom, burnom noćnom životu i barovima. Jedan od tih lokala bio je u hotelu Srpski kralj u centru Beograda. Ovde je ranih 1920-ih barmen Milan Vujić stvorio ono što se često navodi kao prvi srpski koktel, kada je ukombinovao šljivovicu sa dodatkom kleke i gaziranu vodu i nazvao ga kleka soda. Bejker je naišla na njega na koktel meniju Orijent ekspresa“, napisao je Farli.

„Deceniju kasnije, pijančenje u beogradskom noćnom životu će presušiti zbog Drugog svetskog rata, a onda je usledio socijalistički period, i na kraju ratovi i raspad Jugoslavije, što se završio NATO bombardovanjem Beograda 1999. godine. Ali, u poslednjih 10-ak godina nešto se promenilo. Glavni grad Srbije, koji sada ima oko 1,37 miliona stanovnika, postao je preplavljen fantastičnim barovima, razvijajući se u jedan od najboljih gradova u Evropi po koktel-barovima. Strani posetioci žele da probaju i klasične i savremene koktele u intimnim barovima – za razliku od bučne scene pre oko jednog veka kada su ljudi poput Džozefin Bejker dolazili da ih posete.

Na mom poslednjem putovanju u Beograd otkrio sam neke od najboljih barova u gradu i fascinantne barmene.“

Dalje u članku Farli preporučuje šest beogradskih barova, u kojima možete probati najbolje koktele: Hanky Panky, Riddle, Bar Central, Druid Bar, Kultura Bar i Beogradski Koktel Klub.

Fotografije: pixabay.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button