Događaji

NAJBREND NA SAJMU TRADICIONALNE HRANE I VINA

Od crepulje do organske rakije, od sira do meda …sve se ovo moglo videti na Sajmu tradicionalne hrane i vina na trećem Good Food & Wine Festivalu. A moglo se i probati i uživati u ukusima i mirisima proizvoda koje proizvode mali proizvođači, udruženja za negovanje tradicije, preko porodičnih vinarija pa do pravih regionalnih lidera.
Naredni redovi otkrivaju razloge zašto su se novinari, članovi žirija, odlučili da baš ove proizvođače i njihove proizvode proglase za najbolje.
Udruženje „Etno Konac“ Ražanj se bavi izradom tradicionalnih proizvoda i rukotvorina. Upravo zato su i dobitnici priznanja za doprinos tradiciji. Mreža „Etno konac“ iz Ražnja, osnovana je u februaru 2010. godine. Na Sajmu tradicionalne hrane i vina pokazale su veštinu izrade crepulja, staru 200 godina. Ražanjsko crepuljarstvo je najmlađi i ujedno najrasprostranjeniji zanat, keramičke produkcije, nastao u selu Rujište u okolini Ražnja, u 19. veku. Ražanjsko crepuljarstvo uvršteno je 2019. godine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji.Crepulja je jedna od najstarijih formi kuhinjske keramike, plitkog kružnog oblika u kojoj se na ognjištu pekao hleb. Naziv je dobila po tome što se izrađuje od pečene zemlje slične crepu, i način pravljenja posude koji je isti kao za pravljenje crepa.
Ne treba da čudi što je novinarski žiri za najperspektivnijeg proizvođača mleka i mlečnih proizvoda izabrao Mlekaru Naša Zlatka iz Čajetine. Mleko stiže sa pašnjaka Zlatibora, a divni sirevi sa vlašcem, paprikom i ostalim đakonijama kao proizvod vrednih ljudi iz ove mlekare. U septembru 2017. godine, u selu Kriva Reka na obroncima Zlatibora, otvorena je mlekara „Naša Zlatka“. Mlekara je deo projekta „FROM HILLS TO DAIRIES“ – „Od mleka sa naših planina” finansiran od strane EU, čiji je cilj ojačan lanac vrednosti proizvodnje mleka u prekograničnom području Srbija – Crna Gora. Mlekara je opremljena najsavremenijom opremom za preradu 1.500 litara mleka dnevno u tradicionalne proizvode zlatiborskog kraja, sir i kajmak. Prerađuje se mleko samo sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Opštine Čajetina, čime se pruža pomoć i podrška malim lokalnim proizvođačima.
Najperspektivniji mali proizvođač je Vazda dobar homemade – ručno rađeni domaći proizvodi, zapravo brend koji su stvorili mladi profesionalni kuvari koji su znanja sticali širom Evrope. Vazda dobar je nastao sa željom da zadovolji gastronomska čula svih zaljubljenika u kvalitetne ukuse, a to su upravo kuvari ovog proizvođača doneli uz harmoniju ukusa pažljivo biranih namirnica u svakoj Vazda dobar teglici.
Najperspektivniji proizvođač meda sa brendom Pravi med je Poljoprivredno gazdinstvo Milan Puđa iz Vršca. Ovo poljoprivredno gazdinstvo koje se od 70-tih godina prošlog veka bavi proizvodnjom prirodnog prvoklasnog bagremovog i lipovog meda da bi obezbedilo zdravu životnu sredinu svojim pčelama, čuva ih na 320m nadmorske visine vršačkih brda. Kažu, da bismo sačuvali ono najvažnije u životu, a to je zdravlje, neophodno je negovati i imunitet redovnim unosom prirodnih i zdravih proizvoda od meda. Pravi med ima sertifikat o količini svih hranljivih sastojaka. Taj sertifikat je i dokaz da ovaj med nije mešavina meda različitih proizvođača, kao i da ne sadrži bilo kakve antibiotike.
Najbrend odnosno najbolja rakija na trećem Good Food & Wine Festivalu je Čedina rakija, prva organska rakija iz Srbije. Asortiman obuhvata sledeće Čedine rakije: travaricu, staru šljivovicu prepečenicu, staru požegaču, prepečenicu, medenu, pa i klekovaču. Reč je o porodičnoj proizvodnji organskih alkoholnih pića i voćnih namaza destileriji EKO Tehnology koja se bavi preradom voća, proizvodnjom voćnih rakija i destilata. Ovde spajaju višegeneracijsku porodičnu tradiciju i najnovije tehnologije kako bi stvorili proizvode vrhunskog kvaliteta, jedinstvene na tržištu. Sve sirovine potiču isključivo iz Srbije, odnosno iz valjevskog kraja, sa kontrolisanih parcela. Po prijemu, u destileriji podležu pažljivoj selekciji i stručnoj obradi. Proizvodnja organskog destilata šljive i organske rakije šljivovice prepečenice sertifikovana je i pod kontrolom ovlašćene kontrolne kuće.
Za najbolje crveno vino proglašeno je sjajno Merlot 2018. vinarije Krstašica iz Iriga. Vino stiže sa južnih padina Fruške gore, a u ovoj vinariji ističu da njihovo najbolje Merlot vino intenzivne rubin boje,snažnog tela sa voćnim aromama, pun potencijal otkriva na temperaturi 16-18°C i posebno ga preporučuju uz meso sa roštilja i jela od divljači. Osim po vinu, ova kompanija poznata je i po proizvodnji izuzetne rakije od šljiva i drugog voća. Uz sve ove činjenice, novinarskom žiriju nije bilo teško da odluči ko je dobitnik priznanja za Najbrend najbolje crveno vino.
A najbolje belo vino je Severna Morava iz Vinarije Deurić, iz Male Remete. Sveže, lepršavo i mirisno vino sa aromom vinogradarske breskve, zrele žute jabuke i citrusa. Kažu da u ustima veoma slasno i sočno mogu da se osete upravo breskve, limeta, pomorandžina kora. Posetioci Good Food & Wine Festivala istakli su ovo veoma kompleksno i slojevito vino, lepih postojanih kiselina fino uklopljenih u priču o Moravi, a u vinariji Durić ističu da je dobar par ovom vinu pijani šaran na riži iz rerne, cezar salata, ili domaća gibanica sa dosta kajmaka.
Vinarija Zaba iz Subotice je novo ime na vinskoj mapi, a već dobitnik priznanja za najbolju porodičnu vinariju. Nalazi se u Ridjičkom vinogrju u zapadnom delu subotičkog reona na peskovitim terenima. Ova činjenica sigurno doprinosi izuzetnom ukusu rajnskog rizlinga, sovinjon blana, pino griđa i merlo kaberne frana, a uz to u ovoj vinariji uzgajaju češku palavu i muskat ružu iz nasada starih sedam decenija.
Voda Vrnjci je dobitnik priznanja Najbrend prirodna negazirana mineralna voda. Snaga Vode Vrnjci leži u činjenici da eksploatiše vodu sa čuvenih izvora Vrnjačke Banje, koji su poznati još od rimskog osvajanja naših prostora, krajem stare i početkom nove ere. Dukati sa likom rimskih imperatora, ostavljani su u blizini vrnjačkih izvora iz kultnih razloga, u znak zahvalnost bogovima na prirodnom daru – lekovitoj vodi. Zato ambalažu Vode Vrnjci krasi Rimski zlatnik, simbol vode koja je premostila dve ere. Kao misiju i viziju svog rada ističu poverenje potrošača i ideju da je zadovoljan kupac jedino pravo uporište na tržištu.
Najbrend za vodu regiona otišlo je u ruke predstavnicima kompanije Vitinka iz Kozluka, koja najavljuje ulazak na tržište Srbije sa brendom prirodna gazirana mineralna voda. Vitinkina voda je vrhunska prirodna mineralna voda. Vitinka voda u potpuno prirodnom obliku u kom izvire, stiže do svojih potrošača. Zbog veoma skladnog odnosa minerala neophodnih za normalno funkcionisanje organizma, pre svega kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, Vitinka je, tvrde, najbolji saveznik u borbi za zdrav život. Vivia je čista, zdrava i izvorska voda, izvire u Raševskom kraju, u srcu prirode. Zbog bogatstva kiseonikom često je nazivaju i „voda koja diše“, a zbog svog sastava i kvaliteta, nezamenljiv je izvor hidratacije i minerala za svaku starosnu dob.
Kompanija Zlatiborac, dobitnik je priznanja Najbrend u kategoriji hrane. Kao vodeća kompanija u našem regionu, kada je u pitanju proizvodnja suvomesnatih proizvoda, Zlatiborac se oslanja na dugu tradiciju porodice Stojanović i jedinstvene prirodne uslove sela Mačkat na Zlatiboru. Kombinujući decenijama usavršavane recepture predaka i savremene procese proizvodnje, stvaraju proizvode najvišeg kvaliteta. Neponovljiv ukus ovih proizvoda nastaje na mestu susreta vetrova sa tri kontinenta, sušenjem na najčistijem planinskom vazduhu i dimljenjem na suvom bukovom drvetu. I tako je od 1885. godine, sa jednim ciljem, koji je, kako kažu, dostići savršenstvo.
Za inovativnost u proizvodnji hrane dobitnik priznanja je Koncern Bambi AD Požarevac koja je u usponu sa svojim slatkim i slanim proizvodima, Plazma Stiks i Plazma Slana. Već 51 godinu generacije potrošača sa zadovoljstvom kupuju neki od proizvoda iz bogate ponude slatkih i slanih zalogaja. Najprepoznatljivija je Plazma, uz koju su generacije odrasle, a koja je danas prerasla u čitavu porodicu proizvoda namenjenu za mnogobrojne načine upotrebe. Bambi je ponosni vlasnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja koji se odnose na visok standard kvaliteta proizvoda, što potvrđuje liderstvo ne samo u Srbiji, nego i šire.
FOTO RAŠ

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button