Vesti

Prva nacionalna prestonica kulture u Srbiji

Prestonica kulture je projekat koji je pokrenulo Ministarstvo kulture kako bi se podržale lokalne samouprave i ojačao kulturni razvoj.

Čačak je od sinoć i zvanično prva Nacionalna prestonice kulture Srbije. Multimedijalnim programom pod nazivom ,,Sve boje slobode’’ na Gradskom trgu u ovom gradu počela je manifestacija koja će trajati sve do kraja 2023. godine.

Na realizaciji Čačanske rodne radilo se godinu i po dana, a u okviru ovog projekta objedinjeno je više oblasti – sport, kultura, umetnost, turizam. Kroz četiri tematske celine u narednom periodu će se  predstaviti najbolja ponuda Čačka. Slogan Čačanska rodna je asocijacija na najpoznatiju sortu šljive proizvedenu u čuvenom Institutu za voćarstvo iz Čačka.

,,Ovo je jedan od najvažnijih i najsvetlijih dana u modernoj istoriji našeg grada, kada smo posle radne verzije i aplikacije izuzetnih mladih umetnika saznali da smo među 18 lokalnih samouprava mi dobitnici te laskave titule, zasukali smo rukave i krenuli odmah da radimo. Sloboda, na Moravi, na raskršću, na kaldrmi definišu naš grad vekovima unazad, ali ono sto je od početka naša vizija jeste da pobedimo ono sto je decenijama iz nas. Uz ogromnu podršku predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije uspeli smo u ovome. Kao pioniri u ovom poduhvatu učinili smo da nedostataka ima još manje i da pored nematerijalnih dobara ostanu i Muzej srpske pravoslavne crkve u okviru našeg hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, uz stalnu etnološku postavku u Hadžića kući i naravno sublimacija treba da bude za Dan grada 18. decembra kada budemo na svečanoj Sednici predali baklju kulture našem komšijskom gradu Užicu’’, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Ove godine, dok nosi tutulu, Čačak će biti domaćin velikog broja umetnika, biće otvoren Muzej košarke, jedinstven u ovom delu Evrope, a možda i na čitavom kontinentu.

Na četiri bine u centru grada i uz spektakularnu rasvetu, u ovom gradu je sinoć nastupilo stotinak umetnika – pevača, muzičara, glumaca i plesača. Pred nekoliko hiljada gledalaca nastupili su Bilja Krstić, Čegi i Braća bluz bend, Braća Teofilovići, Kralj Čačka, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić i mnogi drugi. Već danas će na istom mestu nastupiti Riblja čorba, a u narednom periodu najavljeni su brojni drugi izvođači poput Zdravka Čolića, grupe Van Gog, Aerodrom…

,,Čačak je uvek imao sa čim i sa kim da se pohvali i podiči, biće mnogo iznenađenja tokom godine. Već sutra uveče koncert našeg Bore Đorđevića, ali i još mnogo divnih godina spektakla koji se neće videti u ovom delu Evrope’’, istakao je gradonačelnik Todorović, a prenosi RINA.

,,Ovo je događaj kojim svakako ispisujemo nove stranice istorije ovog grada, Moravičkog okruga i čitave Srbije. Čačak će biti centar kulture i umetnosti naše zemlje. Pored savremenih formi brojni programi i sadržaji predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačno i upečatljivo’’, rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

,,Realizacijom programa u okviru Prestonice kulture izabrani grad postavlja kulturu u središte svog razvoja. Kroz četiri programske celine projekat Čačak 2023. predstaviće svoju istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i neke manje poznate gradske priče. Sigurna sam da će sve što sprovedu Vlada Republike Srbije ministarstvo kulture i grad Čačak za ovaj projekat kao i sve ove dobre vibracije večeras prisutne učiniti da još jednom pokažemo bogatstvo naše kulture. Time ćemo u svet poslati najlepšu sliku naše zemlje. U to ime dobrodošli u Čačak prvu prestonicu kulture Republike Srbije i hvala što ste večeras sa nama’’, dodala je ministarka.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button