Mađarska

Budimpešta – riznica kulture i dobre zabave

Raskošna arhitektura, bogat noćni život, lekovite vode i još mnogo toga – Budimpešta će vas dočekati sa svim svojim lepotama. Po izgledu i ponudi može parirati svakom zapadnoevropskom gradu, ali su cene znatno niže. Godišnje je poseti preko dva miliona turista, jer nudi sve što možete očekivati od jednog modernog grada – kultura, zabava, dobar šoping. Kao prestonica Mađarske, vekovima unazad predstavlja ekonomski, istorijski i kulturni centar zemlje.

Posle parlamenta u Bukureštu, Parlament u Budimpešti je druga najveća zgrada ovog tipa u Evropi. Projektovao je arhitekta Imre Steindl za proslavu milenijumskog postojanja mađarske nacije 1896. godine. Zgrada parlamenta ima 691 sobu, i čak 19 kilometara hodnika i stepenica. Možete je obići u turama sa vodičem, koje traju oko 45 minuta, a dostupne su kada vlada ne zaseda. Noću je osvetljena poput palata iz crtanih filmova, te nemojte propustiti razgledanje u večernjim časovima, a ukoliko ste u mogućnosti, obavezno iskoristite priliku da krstarite Dunavom, kada ćete i ovo zdanje videte u punom sjaju. Jedan od najlepših načina da upoznate čitavu Budimpeštu je upravo krstarenje Dunavom. Brodovi svakodnevno imaju nekoliko polazaka, i u toku dana i uveče, kada možete uživati u vožnji uz piće i večeru.

Budimski dvorac uzdiže se iznad Dunava na brdu gde se nalaze brojni srednjevekovni spomenici. Sadrži dvesta prostorija i izgrađen je u 18. veku kao uporište za zaštitu od Mongola i Tatara. U glavnom krilu nalazi se Mađarska nacionalna galerija, a u južnom delu Budimpeštanski istorijski muzej, koji se prostire na četiri sprata. Ispred dvorca možete videte statuu Eugena Savojskog, koji gleda ka Dunavu i simbolizuje pobedu Mađara nad Turcima.

Crkva Svetog Matije je znamenitost na brdu Budimskog dvorca. Završena je 1269. godine, a svoj sadašnji izgled dobila je još tokom vladavine kralja Matije Korvina. On je obnovio veći deo crkve, izgradio jugozapadni zvonik i dodao gotičke elemente koji je i danas krase.

Jedno od najpopularnijih mesta za turiste je Ribarski bastion sa fantastičnim pogledom na grad i Dunav. Sastoji se od sedam kula za sedam vođa mađarskih plemena koji su došli u Panonsku niziju krajem 19. veka, a izgrađen je između 1890. i 1905. godine. Ime ribarski bastion potiče od srednjevekovne ribarnice koje se nekada nalazila u blizini ovog mesta.

Bazilika Svetog Stefana veoma je popularna pre svega zbog svoje impresivne arhitekture i panoramskog pogleda sa kupole. Katedrala je posvećena svetom mađarskom kralju i osnivaču mađarske države. Izgradnja je počela 1851. godine, ali osvećena je tek 1905. godine. Najdragocenija relikvija ove crkve je desna ruka Svetog kralja Stefana koja se nalazi pokraj oltara. Obavezno se popnite do kupole kako biste videli predivan pogleda na grad i Dunav. Do vrha se možete popeti liftom ili pešaka uz 364 stepenice.

Glavna pešačka zona u Budimpešti je Vaci ulica. Nalazi se u centru i poznata je po velikom broju radnji, restorana, barova, suvenirnica… Prva radnja otvorena je 1829. godine, a danas ovde postoji mnogo radnji i modnih brendova poput C&A, Zare, New Yorker, H&M, Adidasa, Reserved i drugih. Pored odličnog šopinga, u ovoj ulici se nalaze i brojni popularni restorani i kafići, između ostalih i čuveni Hard Rock Cafe.

Budimpešta je širom sveta poznata i po svojim termalnim izvorima. Jedna od popularnijih atrakcija je termalno kupatilo Sečenji. Ovo je prva lekovita Banja u Budimpešti, a sagradjena je 1913. godine. Predstavlja jedan od najvećih tradicionalnih banjskih lečilišta zatvorenog tipa, i sadrži tri otvorena i 18 zatvorenih bazena. Pored toga, možete uživati i u parnim sobama, spa uslugama, saunama, masažama…

Ukoliko u Budimpeštu putujete sa decom, obavezno posetite zoološki vrt u kojem ćete videte više od hiljadu različitih životinjskih vrsta. Ovo je jedan od najstarijih zoo vrtova u svetu, osnovan pre više od 150 godina.

Autor: Jana Stošić
Fotografije: pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button