Gde otići?Mađarska

Mađarska “Provansa“ na Balatonu

Balaton – „Blatno jezero” ili „mađarsko more” – je najveće jezero u Centralnoj Evropi, a udaljen je svega osamdeset kilometara od Budimpešte. Severna obala jezera, koja se prostire duž podnožja planine Bakonj, popularna je po vinogradima dok je južna obala, ravnija i plića, popularna po brojnim plažama i odmaralištima.

Da li ste znali da se upravo na Balatonu krije „mađarska Provansa”? Reč je gradu Tihanj, koji se nalazi na istoimenom poluostrvu i deli jezero Balaton na dva dela.

Tihanj nije samo najatraktivnija turistička destinicija već i najstariji grad na Balatonu. Ipak, u moru bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa sasvim lako se izdvaja glavni simbol ovog grada –  lavanda.

Lavanda je imala vrlo značajnu ulogu u razvoju ovog grada, a njen uzgoj i prerada postali su deo tradicije koja se i danas čuva. Možda je upravo to jedan od glavnih razloga zašto se u  gradu Tihanj održava Festival lavande.

Od 21. do 30. juna, posetioci festivala mogu da učestvuju u berbi lavande, edukativnim radionicama i vođenim turama, kao i u poseti vašaru i pratećem kulturnom programu. U samom duhu festivala je i kulinarska ponuda grada – poslastice, džemove, koktele i piva od lavande. A ukoliko ste strastveni ljubitelj kafe, možete da se zaputite do Benediktinske opatije i probate kafu sa lavandom.

Pored „mađarske Provanse” i Festivala lavande, Balaton poseduje brojne turističke sadržaje i turisti mogu uživati u obilasku sela i vinarija, ali i u ribolovu, jedrenju i različitim vodenim sportovima.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button