Turska

Turska, leto 2023: Antalijska regija – raj za turiste sa Balkana

Turističke agencije uveliko reklamiraju first minute ponude za letovanja u 2023. godini. Mi za vas izdvajamo turističke centre u turskoj regiji Antalija, inače omiljene turistima sa Balkana, koji ispunjavaju uslove i najzahtevnijih turista.

Antalija je turistički najrazvijenija provincija u Turskoj, koja se prostire duž obale Sredozemnog mora do planinskog masiva Toros. Sve što možete požeteleti od letovanja, ovde ćete sigurno pronaći – čiste i dugačke plaže, moderni hotelski kompleksi, tradicionalna turska kuhinja, šoping, noćni provod, kulturne znamenitosti… Cene aranžmana variraju u zavisnosti od toga da li želite luksuzni hotel sa all inclusive ponudom ili privatni smeštaj za miran odmor; da li želite putovanje avionom ili autobusom i slično. Za porodice sa decom, postoje hoteli koji ne naplaćuju smeštaj za najmlađe. Ponuda agencija je velika, te ćete sigurno naći aranžman koji odgovara baš vama.

 

Antalija – jedan od pet najposećenijih gradova sveta

Lociran na turskoj rivijeri u istoimenom zalivu i oivičen planinom Taurus na zapadu, grad Antalija predstavlja jedan od pet najposećenijih gradova sveta sa preko deset miliona turista godišnje. Prelepa marina, smeštaj različite kategorizacije, drvoredi palmi, peščane plaže… Ovo su samo neki od razloga zašto Antaliju krasi epitet ,,biser Mediterana’’. Letnja sezona traje oko osam meseci, jer je klima izuzetno blaga, a skoro 300 sunčanih dana garantuju savršen odmor većim delom godine.

Pored odmora na divnim plažama i uživanju u prirodnim lepotama, Antalija je specifična po tome što sam grad predstavlja mešavinu urbanog i istorijskog. Naime, jedan deo grada je potpuno savremen – moderne zgrade, tržni centri, široki bulevari, veliki broj mesta za noćni provod. Sa druge strane, stari deo grada, Kaleiči, čine uske popločane ulice, zanatske radnje, kuće koje predstavljaju staru tursku arhitekturu, džamije, hanovi i hamami…  Kaleiči predstavlja turističko srce grada, ali i svojevrsni kulturni centar. Noćni život Antalije je bogat i raznovrstan. Možete se odlučiti za romantično i mirno mesto, tradicionalne taverne, ali i za ogromne diskoteke na otvorenom u kojima ćete igrati do jutra.

Ovaj grad je poznat i po dobrom šopingu. Iako u modernim tržnim centrima možete kupiti pre svega svetski poznate brendove, u Antaliji ćete pronaći i ono što je specifično za ovu regiju. Antalija je poznata pre svega po pamuku, kvalitetnim ćilimima, proizvodima od kože, bakra i zlata. Sve zanatske i tradicionalne proizvode naći ćete u Kaleičiju. Naročito su zanimljivi stari bazari, na kojima se izlažu ručno pravljeni proizvodi, tradicionalna turska hrana – ratluk, baklava, alva, ali i brojni zanimljivi začini, džemovi, med… Pripremite se za cenkanje i uživajte u dobrom šopingu!

 

Alanja – Vegas na moru

Alanja se nalazi ispod planinskog venca Taurus, na malom poluostrvu koje izlazi na Sredozemno more. Na oko 120 kilometara od grada Antalije, na južnim obalama regije, opstala je do danas kao jedan od najbolje očuvanih seldžučkih gradova. Ovde se nalaze ostaci drevne istorije iz bronzanog doba i Rimskog carstva, ali i brojni moderni elementi zbog kojih je grad dobio nadimak ,,Vegas na moru’’ – luksuzni hoteli i najsavremeniji tržni centri. Pored toga, Alanja ima veliki broj barova i klubova u kojima možete plesati do jutra uz elekstronsku muziku ili moderni pop. Najpoznatije obeležje grada je tvrđava sagrađena u periodu vladavine Seldžuka, dugačka oko 7 km sa preko sto kula. Ovde možete uživati u beskrajno dugim peščanim plažama, luksuznim hotelima, noćnom životu, ali i u jednom od najvećih vodenih parkova u Turskoj. Spoj orijentalnog stila i evropskog duga učiniće vaš odmor nezaboravnim!

Belek – letovalište svetskog džet seta

Belek je novo, moderno i luksuzno letovalište. Okružen je borovim i eukaliptusovim šumama, a među prirodnim atrakcijama najznačajniji je vodopad Manavgat. U neposrednoj blizini Beleka nalaze se antički gradovi Perge i Aspendos.

Belek je luksuzni turistički centar, poznat po luksuznim hotelima, velikim pešcanim plažama i golf terenima. U okolini se nalazi čak dvadeset golf igrališta, pa je popularan pre svega među ljubiteljima golfa. Ovde se održavaju i mnogobrojna svetska golf takmičenja.

Neki od najmodernijih hotela u ovom letovalištu važe za najbolje u celom svetu, a ne samo u Turskoj. Česti gosti Beleka su svetske zvezde i pripadnici džet seta, koji uživaju u ,,Ultra All Inclusive’’ konceptima, vrhunskim masažama i partijama golfa.

Mnogi hoteli izgrađeni su kao mini gradovi – u kompleksima su izgrađene ulice, trgovi i parkovi svetskih gradova. Zanimljivo je da možete, na primer, popiti kafu na Jelisejskim poljima uz simulaciju kiše, pljuskova i grmljavine. Uz tramboline, sportske terene, spa i velnes centre i akvaparkove, možete uživati i u terenima za skejt, bioskopu, pozorištu na otvorenom, vožnji gondolom na jezeru… Ukoliko putujete sa decom, obezbeđeni su dnevni boravci, animatori i brojne društvene igre.

 

Kemer – harmonija mora i planine

Na četrdesetak kilometara od Antalije nalazi se primorski grad Kemer. Samo ime potiče od turske reči sa značenjem ’pojas’. Kemer ima veoma dobar geografski položaj, saobraćajno je odlično povezan sa svim regijama. Zbog toga, ovaj grad ima najviše smeštajnih jedinica u regiji Antalija. Većina plaža su šljunkovite, a na nekima od njih se nalaze hoteli. Sadržaj za decu je takođe veoma bogat, može se uživati u sportovima na vodi, ali velikom broju klubova i barova. Kemer je primamljiva destinacija za sve turiste. Najveći broj ronilačkih centara u regionu nalazi se baš ovde.

Klima je izuzetno prijatna zbog planine koje ga okružuje – prosek tokom letnjih meseci je oko 28°C.

Na celoj obali Kemera nalazi se samo jedna peščana plaža, karakteristična po tome što se na njoj mogu videti tzv. kareta kornjače, koje tu polažu svoja jaja.

Ukoliko letujete ovde, ne propustite da posetite gradić Demre Mira Kekova, u kojem je, prema legendi, živeo sveti Nikola. Danas se ovde nalazi muzej sagrađen na zidinima nekadašnje crkve. Zanimljivost je i da se na par kilometara od centra Kemera nalaze plantaže na kojima se uzgajaju najbolje pomorandže na svetu, a tokom letnjih meseci se održava i karneval pomorandži.

Side – tajno mesto Kleopatre i Marka Antonija

Side je turističko mesto poznato po dugim peščanim plažama, luksuznim hotelima i bogatom zelenilu. Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova. Glavne odlike grada su brojne arheološke iskopine iz rimskog doba. Nekada mala ribarska luka danas je jedno od posećenijih letovališta u Turskoj. Jedna od posebnih atrakcija je upravo rimski amfiteatar koji se koristio za borbe gladijatora i  nekada je mogao da primi do 20 000 gledalaca. Poznati su i vizantijska bazilika i hram Apolona i Atine. Side je vekovima je bio prepoznatljiv kao jedan od važnijih trgovinskih centara na Mediteranu, gde su se mešale kulture iz Stare Grčke, doba Aleksandra Velikog i Rimskog carstva.

Side je tipičan primorski grad, mešavina drevnog i modernog. Šetate duž ulica koje postoje vekovima unazad, a u kojima se danas nalaze otmeni restorani i moderne prodavnice. Neke legende kažu da je ovaj grad bio tajno mesto sastajanja Kleopatre i Marka Antonija.

Plaže, poznate kao istočna i zapadna plaža, pešcane su i prekrivene zlatnim peskom. Zapadna plaža nudi brojne sportske aktivnosti – skijanje na vodi i parasejling, organizovane ture za ronjenje i pecanje. Priobalje je plitko, te je dobar izbor za porodice sa decom. Istočna plaža je manje prometna i manje razvijena u odnosu na zapadnu, u nekim delovima je kamenita.

U restoranima i tavernama možete probati tradicionalne turske specijalitete. Iako stari deo grada ima dosta barova i diskoteka, Side nije mesto koje se odlikuje fantastičnim noćnim provodima. Predstavlja idealnu destinaciju za porodična putovanja, zahvaljujući lepim peščanim plažama, mediteranskoj klimi i mirnoj atmosferi.

Letovanje i za samo 400 evra

Kao što smo već naveli, cene smeštaja variraju u zavisnosti od toga kakav odmor želite. Agencijske ponude uglavnom uključuju all inclusive aranžmane u hotelima sa minimum četiri zvezdice. Važno je napomenuti da se cene u agencijama odnose na jednu osobu i pored smeštaja obuhvataju i avionski prevoz. Za većinu letovališta u Turskoj cene su slične, aranžmane u jeku sezone platićete od 1100 evra pa naviše. Takođe, ima hotela koji nude besplatan smeštaj za dete ili decu određenog uzrasta, a mnogi naplaćuju dečiji smeštaj dosta niže od redovnih cena. Cena zavisi od ponude i sadržaja hotela, udaljenosti od plaže ili centra. Povoljnija mogućnost je putovanje koje ćete sami organizovati – na platformi booking.com možete pronaći smeštaj za dve osobe po ceni već od 400 evra u većini letovališta, ali prevoz plaćate sami. Na ovoj i sličnim platformama takođe postoje hoteli visoke kategorije sa all inclusive ponudama, čije su cene u rasponu od 1000 do preko 5000 evra. Najpovoljnije aranžmane naći ćete u maju ili krajem septembra i oktobru. Iako je van sezone, imajte na umu da je klima u Turskoj veoma povoljna i da ćete u tim mesecima sigurno uživati u letnjim temperaturama.

Autorka: Jana Stošić
Fotografije: pixabay.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button