Vesti

GORSKA SLUŽBA ZA SPASAVANJE: SAVETI ZA PUTOVANJE NA PLANINE TOKOM SNEŽNIH DANA

Planirate zimovanje ovih dana? Sneg koji od danas pada širom naše zemlje može doneti brojne neplanirane situacije na putevima ka planinama, zato je prvi savet GSSS da se dobro informišete o prohodnosti puteva.
Sunce koje nas je sve obradovalo 1.januara I trajalo do Božića je pomalo neočekivano za ovaj period godine ali svakako je prijalo. Danas nas je sačekalo kišno jutro koje će do kraja vikenda u svim delovima Srbije prerasti u sneg.
U nedelju je moguće formiranje manjeg snežnog pokrivača i u nižim predelima. Zbog najavljenog povećanja zimskog pokrivača u planinskim predelima Gorska služba spasavanja Srbije izdala je saopštenje sa savetima kojih planinari treba da se pridržavaju.
Prvo i osnovno je da se svi koji polaze put planina informišu o stanju i prohodnosti puteva ka željenom planinskom predelu.
Obavezno obratite pažnju da imate dovoljno goriva u rezervoaru (poželjno je da rezervoar bude skroz napunjen) koji može biti od vitalnog značaja ako krenete ka nekom planinskom predelu, ali i napunjenu bateriju vašeg mobilnog telefona.Ukoliko do problema dođe nikako nemojte paničiti. Ako imate dometa pozovite pomoć, nemojte sami pokušavati da po smetovima odete po pomoć.

Gorska_služba_Balkan_travel
Ponesite dovoljno hrane i vode, ćebe i dodatnu odeću.
U slučaju da dođe do zaglavljivanja ostanite u kolima i sačekajte da pomoć pristigne.
Nije na odmet ukoliko imate mogućnosti poneti par sitnih stvari bez kojih ponekad ne možete ništa da uradite, kao što su lopata, kablovi za akumulator, uže za vuču, sprej za podmazivanje i odmrzavanje, sveće, upaljač, lampa i sl.
Bilo gde da rešite da provedete ovogodišnje zimovanje, trebalo bi pre putovanja pronaći broj gorske službe za tu planinu. Mi vam olakšavamo to, ovde su brojevi gorskih služba najposećenijih planinskih centara:

063 466 466

GSS Zlatibor
063 466 467

GSS Stara Planina
063 466 461

GSS Divčibare
063 466 427

GSS Jahorina
+387 66 636 636

Tamara Roksandić,
Fotografije: wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button