Vesti

Jedinstvena monografija o nacionalnim parkovima Srbije

Predstavljen novi broj regionalnog turističkog magazina Balkan travel – Nacionalni parkovi Srbije

Beograd, 05.04.2023. godine – Danas je u hotelu Zepter u Beogradu održana promocija novog broja magazina Balkan travel sa temom Nacionalni parkovi Srbije. Magazin je posvećen predstavljanju nacionalnih parkova i važnosti njihove zaštite. Na promociji su govorili eminentni gosti iz oblasti zaštite životne sredine i turizma.

Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, izjavila je cilj Ministarstva i Vlade Srbije da prošire područja pod zaštitom države na devet odsto.

– Čast mi je da ispred Ministarstva prisustvujem promociji koja na zadovoljstvo ministarke Irene Vujović, i moje lično zadovoljstvo, pominje lepote svih pet nacionalnih parkova i dva buduća. Moderni vid zaštite parkova počeo je sredinom 19. veka, a sad je taj proces značajno evoluirao. Iz Zakona o nacionalnim parkovima iz 2015. oni predstavljaju integralne delove održivog razvoja. Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Vlade Srbije intenzivno radi na proširenju područja pod zaštitom države i cilj nam je da ta područja proširimo na devet odsto. Naša država može da se pohvali izuzetnim lepotama i cilj nam je da ih očuvamo. Naši potomci će nam biti zahvalni ako spasimo nestanak vukova, orlova ili drugih zaštićenih vrsta. Mi nemamo pravo da našim potomcima uskratimo uživanje u Sopotnici ili Pešteru – zaključila je Sara Pavkov.

Basel Salah, Ambasador Arapske Republike Egipta u Srbiji, naglasio je kulturne sličnosti i zajedničke vrednosti dva naroda, te najavio seriju kulturnih aktivnosti između Srbije i Egipta povodom obeležavanja 115. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

– Moram da napomenem da ova godina obeležava 115. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije. Obe zemlje rade na obeležavanju ovog jubileja kroz seriju kulturnih aktivnosti u Kairu i Beogradu, kao i da iskoriste ovu priliku da pregledaju trenutne odnose između obe zemlje s ciljem procene potencijala za buduću saradnju i rade na sredstvima i merama za dobrobit zemalja i njihovih ljudi – zaključio je ambasador.

Direktor Nacionalnog parka Fruška gora, Živko Cvetković, se zahvalio izdavaču magazina i istakao značaj zajedničkog rada u zaštiti prirodnih dobara, kao i planove za podizanje nivoa zaštite u NP Fruška gora.

Ksenija Konić, izvršna urednica magazina, zahvalila je Ministarstvu zaštite životne sredine na podršci u izdavanju magazina, i istakla značaj njegove uloge u promociji turizma i zaštite prirodnih resursa Srbije.

Izdavač magazina je Red Press a ovaj broj je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije. Novi broj časopisa predstavlja ne samo turističke atrakcije već i važnost zaštite prirodnih resursa u Srbiji. Ova promocija magazina doprinela je podizanju svesti o značaju zaštite prirodnih resursa, očuvanja prirode i održivog razvoja.

Promociju je vodila televizijska voditeljka Sanja Lubardić, a događaj je okupio veliki broj poznatih ličnosti, predstavnika ambasada Egipta, Grčke i Slovenije, kao i predstavnike privrednog života Srbije. Promociji su prisustvovali Ivana Žigon, Vjera Mujović, Tihomir Stanić, Milan Bosiljčić, Danijela Pantić, Olivera Jovićević, Andrija Jorgić, Ljubica Vraneš, Đorđe Pavlov i mnogi drugi.

Ovaj šesti po redu broj magazina Balkan travel dostupan je na kioscima širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button