Zanimljivosti

Zanimljiva otkrića arheoloških istraživanja kod Skupštine

Na teritoriji današnje prestonice postoje tragovi života iz najrazličitijih epoha. Najstariji arheološki slojevi stari su i po nekoliko hiljada godina, a najpoznatiji su oni iz rimskog doba. Početkom marta započeta su arheološka iskopavanja kod Narodne skupštine, a sprovodi ih Muzej grada Beograda. Nakon mesec dana iskopavanja, istraživači su došli do značajnih otkrića na ovom nalazištu.

Zimska idila u aprilu prinudno je zaustavila arheološka iskopavanja, te su arheolozi nepovoljne uslove iskoristili za sumiranje dosadašnjih istraživanja.

Naučnici su prvo naišli na ruševine kuća koje su srušene tokom šestoaprilskog bombardovanja Beograda 1944. godine. Nakon uklanjanja poslednjeg sloja ruševine kuće koja se nekada prostirala duž Vlajkovićeve ulice, arheolozi su stigli do rimskog sloja i došli do neverovatnog otkrića – netaknuti ostaci antičke grobnice. Ova grobna konstrukcija podseća na tip grobnica koje se pretežno pojavljuju na noričko-panonskom prostoru, rajnskom limesu i u Galiji. međutim, njeni unutrašnji zidovi su zapečeni poput grobnica tipa Mala kopašnica – Sase, koje su karakterističan oblik rimskih sahrana u Meziji. Prilikom začišćavanja osnove na površini grobnice nađena je i kolenasta fibula karakteristična za 3. vek nove ere, a u blizini i bronzani novčić koji verovatno datira iz 4. veka.

„Na čitavoj iskopanoj površini se sporadično pronalaze i fragmenti luksuznih posuda – terra sigilate, što je indikator da su ostaci Beograda iz međuratnog perioda oštetili rimsku nekropolu. Nalaz ove grobne konstrukcije nas ohrabruje u verovanju da „moderne“  građevine nisu u potpunosti obrisale ostatke iz rimskog perioda i da je pred nama još mnogo zanimljivih i za nauku vrednih nalaza“, rekao je Milorad Ignjatović, rukovodilac projekta i kustos Zbirke za antiku, za portal Sve o arheologiji.

Ignjatović je za portal Nova S dodao i da ovaj lokalitet zapravo predstavlja mali deo nalazišta antičkog Singidunuma, koji se proteže od Kalemegdana, gde se nalaze ostaci vojnog logora, preko Knez Mihajlove i Vasine ulice, gde su tragovi civilnog naselja, a od Trga republike do Vukovog spomenika takođe se pronalaze ostaci antičke nekropole.

Foto: Muzej grad Beograda

Na osnovu prethodnih istraživanja arheolozi znaju kakve će oblike sahranjivanja pronaći. Naime, u rimskom periodu, u prvim vekovima nove ere, poznato je spaljivanje pokojnika, a već u sledećim vekovima kreće skeletno sahranjivanje.

Istraživači nestrpljivo iščekuju da dođu do određene dubine, jer su primetili ostatke velike građevina dimenzije 4×5 m:

,,U kontekstu nekropole, ova građevina bi mogla predstavljati ostatke rimske porodične grobnice a možda čak i ostatke svetilišta”, rekao je Ignjatović na samom početku istraživanja za portal Sve o arheologiji.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button