Vesti

Raška ponosna na istoriju i tradiciju

Raška, grad u Srbiji koji nosi ime stare srpske srednjovekovne države, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na ušću reka Raške i Ibra. Kao naselje prvi put se pominje 1835, a konačno rešenje o osnivanju varoši doneo je knez Aleksandar Karađorđević 17. septembra 1845. godine.

Planine Kopaonik i Golija, topli izvori Jošaničke Banje, manastiri i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica, brojne prirodne lepote i retkosti, čine Rašku nezaobilaznom za posete turista. U turističkoj ponudi opštine Raška se nalazi i spomen-soba „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“, koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije (ukupno 11) u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915.

KOPAONIK

Kopaonik, najveći ski centar u Srbiji, pravi je izbor za kvalitetno proveden zimski odmor i najlepše doživljaje. Dužina i kvalitet snežnog pokrivača, idealni tereni za zimske sportove iz godine u godinu privlače sve veći broj turista, ljubitelja planine i zimskih sportova. Obeležje ovog skijaškog centra su moderne žičare, raznovrsne staze, pogodne za početnike i za zahtevne skijaše. Pored skijanja i snoubordinga, na Kopaoniku možete uživati u adrenalinskim sadržajima kao što su bob na šinama, zip lajn i tjubing, a najmlađi posetioci u snežnim igrama u Dečjem gradu. Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan odmor. Veliki broj letnjih sadržaja predstavlja pravo uživanje za decu i odrasle: adrenalinski sadržaji – bob na šinama, tjubing i zip lajn, mountain cart, avantura park koji se sastoji od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, trim staza.

Panoramska vožnja žičarom „Pančićev vrh“ predstavlja priliku da Kopaonik vidite i doživite na drugačiji način i uživate u pogledu sa 2017 m nadmorske visine. Atrakcija za turiste je Semeteško jezero, koje je udaljeno od centra Kopaonika oko 16 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera su dva ploveća ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini.

JOŠANIČKA BANJA

U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja čiji se termalni izvori vode ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji, temperature 78°C. U banjskom kompleksu nalazi se kupatilo s manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, staro kupatilo (hamam), blatno kupatilo, sauna i manji otvoreni bazen. U Jošaničkoj Banji se nalazi spomen-soba posvećena Milunki Savić, koja je rođena 1889, u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje. Spomen-soba je deo memorijalnog kompleksa u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata. U selu Koprivnica nalazi se obnovljena rodna kuća Milunke Savić u kojoj se nalazi etnološka postavka s predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka). Do kuće se može doći makadamskim putem, terenskim vozilom ili pešice (3 km od glavnog puta Biljanovac – Jošanička Banja).

GOLIJA

Golija je najprostranija planina jugozapadne Srbije. Dva najviša vrha planine su Jankov kamen (1833 m) i Crni vrh (1795 m). Po lepoti i raznovrsnosti pejzaža, kao i očuvanosti prirodnih vrednosti, jedna je od najlepših planina u Srbiji. Prostire se na području pet opština, a od toga opštini Raška pripada 12.937 ha ili 17% ukupne njene teritorije. Očuvanu i nezagađenu prirodu Golije krase cvetne livade s lekovitim biljem, pašnjaci i prostranstvo šumskog pokrivača. Floristički biodiverzitet Golije čini oko 900 vrsta bilјnog sveta. Poseban značaj u flori imaju endemične i reliktne vrste. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se reliktna i endemična drvenasta vrsta planinskog javora, koji je sinonim za floru Golije. Zahvaljujući svom položaju, klimatskim uslovima, velikim padavinama tokom zimskih meseci, Golija predstavlja potencijal budućih ulaganja u turističku infrastrukturu s krajnjim ciljem dolaska što većeg broja turista na ovo područje. Morfološke karakteristike planiranih zona omogućuju izgradnju svih kategorija staza, kao i staza za većinu takmičarskih disciplina u alpskom skijanju. Od 2001. godine područje planine Golije stavljeno je pod zaštitu države kao Park prirode „Golija“, koji je svrstan u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Zbog očuvanosti izvornih prirodnih vrednosti, ali i zbog kulturnih vrednosti, MAB/UNESCO komitet u okviru Parka prirode Golija proglasio je Rezervat Biosfere Golija – Studenica.

KULTURNE MANIFESTACIJE

Raška je grad bogatog kulturno-umetničkog života. U Raški se tokom godine održavaju manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu: Dani kraljice Jelene, Raške duhovne svečanosti, Dani Milunke Savić, Vašar u Raški, Dani borovnice i Dani vrganja na Kopaoniku. Raška tradicija počiva na neiscrpnom izvoru narodnog duha, autentičnog stvaralaštva, domaće radinosti, običaja i specifičnosti folklora. Ljubitelji domaće hrane ne treba da propuste priliku da probaju pogače, pite i proje, domaću pršutu, kajmak s Golije, teletinu s vrganjima i lisičarkama, jagnjetinu s ražnja, pastrmku u Jošaničkoj Banji, pitu od borovnica s Kopaonika.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button