Gastro kutak

Langoš: tradicionalni zalogaj sa severa punog ukusa

Od ognjišta do uličnih tezgi – specijalitet koji spaja narode i generacije

Langoš je jedno od onih jela koje na prvi zalogaj budi nostalgiju, bilo da vas podseća na detinjstvo, na letnje vašare, ili na porodične doručke u Vojvodini. Ovaj specijalitet poreklom iz Mađarske, zapravo ima znatno dublje korene – vodi poreklo od rimskog hleba panis focacius, koji se nekada pekao tik uz plamen, što objašnjava i etimologiju naziva: mađarska reč láng znači upravo „plamen“. Danas, langoš se u regionu priprema na mnogo načina, ali osnovni recept ostaje gotovo nepromenjen – jednostavno testo, ulje i puno ljubavi.

Recept koji traži strpljenje

Za pripremu klasičnog langoša potrebno je nekoliko sastojaka koje svi imamo kod kuće: brašno, mleko, voda, kvasac, jaje, so i malo šećera. Tajna savršenog rezultata leži, prema rečima vojvođanskih domaćica, u više puta premešenom testu. Tri puta je zlatno pravilo koje garantuje mekoću i prozračnu strukturu. Testo se oblikuje rukama i prži u dubokom ulju dok ne dobije bogatu zlatno-smeđu boju. Nakon toga se odlaže na papir da upije višak masnoće – i spremno je za nadevanje.

Langoš, Mađarska, specijalitet, hrana, gastronomija, mekike, hrana, doručak, recept, priprema, uživanje, Gastro kutak, 2025, Balkan travel, turizam, putovanje, destinacije, Hungary, langosh, food, gastronomy, recipe, preparation, Gastro corner, street food

Više od ulične hrane

Langoš se može služiti u bezbroj varijacija. U Mađarskoj su najomiljenije slane verzije – sa belim lukom, rendanim sirom, kefirom, pečurkama ili pavlakom. Kod nas, posebno u Vojvodini, rado se kombinuje i sa džemom ili eurokremom, što ga čini zanimljivim i kao slatkiš. U urbanim sredinama često se prodaje na festivalima, pijacama i manifestacijama, dok ga u domaćinstvima najčešće pripremaju vikendom, kao ukusan doručak ili užinu.

Postoji i varijanta testa sa dodatkom pasiranog krompira, jogurta ili kisele pavlake, koja daje još bogatiji i puniji ukus. Ipak, ono što ostaje nepromenjeno jeste njegov neutralan osnovni ukus, koji omogućava raznovrsnost u kombinacijama – upravo zbog toga se testo minimalno soli.

Više zanimljivih recepata možete pronaći ovde.

Most između kultura

Iako ga mnogi smatraju isključivo mađarskim jelom, langoš je prisutan i u drugim delovima Evrope. U Vojvodini je poznat i pod imenom „mađarska mekika“ zbog sličnosti sa domaćim prženim pecivom. S vremenom je postao deo svakodnevice mnogih domaćinstava, ne samo zbog svog ukusa, već i zbog jednostavnosti pripreme i mogućnosti prilagođavanja različitim ukusima i prilikama.

Langoš, Mađarska, specijalitet, hrana, gastronomija, mekike, hrana, doručak, recept, priprema, uživanje, Gastro kutak, 2025, Balkan travel, turizam, putovanje, destinacije, Hungary, langosh, food, gastronomy, recipe, preparation, Gastro corner, street food

Zanimljivo je da langoš, iako svoje mesto nalazi u svakodnevnoj ishrani, nosi u sebi duh prošlih vremena. Nekada se pravio od ostatka testa koje bi ostajalo nakon pripreme hleba i služio se kao brz i topao doručak, posebno na dane kada se sveže pečeni hleb još nije ohladio.

Recept za domaći langoš

Sastojci za testo:

  • 600 g glatkog brašna

  • 2 dl mleka

  • 2,5 dl vode

  • 40 g svežeg kvasca

  • 1 jaje

  • 1/2 l ulja (za prženje)

  • prstohvat soli

  • malo šećera

Slani preliv po želji:

  • kečap

  • pavlaka

  • pršuta

  • rendani kačkavalj

Priprema:

  1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac, dodajte prstohvat šećera i ostavite desetak minuta da nadođe.

  2. U veću posudu prosejte brašno, dodajte so, umućeno jaje, pripremljeni kvasac, ostatak mleka i vodu. Zamesite glatko testo.

  3. Testo ostavite da naraste oko sat vremena, zatim ga premesite i ponovite taj korak još dva puta.

  4. U dubljoj posudi zagrejte ulje dok ne dostigne optimalnu temperaturu za prženje.

  5. Rukama razvlačite testo u oblik diska i pažljivo ga spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju sa obe strane.

  6. Vadite na papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.

  7. Po želji, premažite pavlakom, pospite sirom, dodajte pršutu, kečap ili bilo koji drugi dodatak po ukusu.

 

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, budite uvek u toku sa najnovijim vestima iz sveta turizma.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button