Gastro kutakRecepti

Puračka ćaska nematerijalno kulturno blago BiH

Specijalitet od sočnog junećeg mesa u „ćasi“

Puračka ćaska je karakteristično jelo koje potiče iz Puračića, male varoši blizu Tuzle. Ovaj specijalitet priprema se od junećeg mesa, a najpoznatiji je po tome što se kuva u zemljanoj posudi – „ćasi“.

Poreklo tradicionalnog jela

Ovaj specijalitet nastao je u 19. veku, u periodu kada je Puračić bio važno trgovinsko središte. Sama priprema puračke ćaske bila je poseban običaj, naročito uoči velikih godišnjih vašara i pijaca. Grnčari, mesari i pekari imali su ključnu ulogu u njegovoj pripremi, jer su upravo oni obezbeđivali sve potrebne sastojke i elemente.

BiH, Puračić, varoš, Tuzla, specijalitet, kulturno dobro, hrana, puračka ćasa, gastronomija, Balkan, travel, tourism, food, gastronomy
Photo credit: SodaLIVE

Kako se priprema puračka ćaska?

Za ćasku se koristi uvek juneće meso, i to masnije, isečeno na kockice. Na dno zemljane posude prvo se stavlja sitno iseckan crveni i beli luk, zatim začini – biber, so, lovorov list. Na to se dodaju kockice mesa, a u sredinu ćase se stavi cela glavica belog luka.

Nakon toga, sve se prelije vodom koja treba da pokrije meso i stavlja se na šporet da prokuva. Zanimljivo je da se ništa prethodno ne prži. Dovoljna je samo prirodna masnoća mesa koja daje bogat i pun ukus. Ćaska se krčka na laganoj vatri nekoliko sati, što omogućava da se meso dobro skuva i upije sve začine. Na kraju, jelo se stavlja u rernu da se zapeče kako bi se dobila zlatno-smeđa korica i stvorila se tanka korica.

BiH, Puračić, varoš, Tuzla, specijalitet, kulturno dobro, hrana, puračka ćasa, gastronomija, Balkan, travel, tourism, food, gastronomy
Photo credit: SodaLIVE

Puračka ćasa danas

Danas, Puračka ćaska nije samo specijalitet već i deo kulturnog nasleđa jer je priznata kao nematerijalno kulturno dobro Bosne i Hercegodine. Iako se ne priprema tako često kao nekada, varoš Puračić ostaje mesto gde se sa posebnom pažnjom čuva ovaj tradicionalni kulinarski specijalitet.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button