Grčka
TOP 5 GRČKIH SPECIJALITETA
Prva asocijacija na mediteransku kuhinju su riba i morski plodovi, masline, sveže povrće, začinsko bilje, maslinovo ulje i testenine, a pravi primer za to je Grčka. U nastavku se nalazi lista specijaliteta koji su pravi raj za nepce svakog gurmana.
- FASSOLADA – supa od belog pasulja i povrća, koja je postala nezaobilazan deo trpeze za vreme praznika u čast Boga Apolona
- PAPOUTSAKIA – patlidžan napunjen mlevenim mesom i bešamel sosom, koji svojim izgledom podseća na papučice, po čemu je i dobio naziv
- KRITARAKIA – specifična vrsta testenina, u obliku pirinča koja se koristi kao dodatak jelima i daje im prepoznatljiv ukus
- FAKES – grčki supa od sočiva
- TARAMOSALATA – umak od posoljene ikre, koja se meša sa prezlama ili pire krompirom, najčešće se koristi za vreme Uskršnjeg posta