Slovenija

Maribor i Mariborsko Pohorje – za ljubitelje snega i vina

Da li ste znali da se na samo par sati od nas nalazi jedno od najatraktivnijih evropskih skijališta? Pohorje je planina alpskog planinskog venca, koja se nalazi u severnom delu Slovenije, a najuređenije i ujedno najpoznatiji ski centar ove planine jeste Mariborsko pohorje sa najvišim vrhom od 1347 metara nadmorske visine.

Mariborsko Pohorje je poznato po svojim blagim padinama, brojnim skijaškim i pešačkim stazama. Sa većine pohorskih padina uživaćete u prelepom pogledu na Maribor i okolinu. Budući da skijanje u Soveniji ima ozbiljnu tradiciju, skijaški sportovi su jako popularni i mnogi uživaju posećujući takmičenja u skijaškim skokovima, kao i trke u alpskom skijanju. Zbog svega toga, skijališta su veoma dobro održavana i uređena. Ski sezona traje od decembra do aprila, a pored ovog, možete uživati i u drugim sportovima – jahanje, vožnja bicikla, nordijsko skijanje, plivanje u termalnim bazenima, tandemski letovi sa padobranom, letovi svazdušnim balonom, letovi s avio-taksijem… Preko 40 kilometara ski staza prilagođeno je i za skijaše svih uzrasta i nivoa. Uređeno je i 27 km staza za skijaško trčanje i 1 km za sankanje. Takođe, staza za noćno skijanje je najduže osvetljena staza u Evropi, koja vodi sa vrha Pohorja prema Mariborskoj dolini. Ovde postoji preko 10 ski liftova kojima se skijaši mogu prevoziti, kao i 1 gondola i nekoliko žičara. Pored toga, Pohorje je popularno i leti, posebno među planinarima i alpinistima. Iako je najposećeniji turistički centar, Mariborsko Pohorje je sačuvalo svoje prirodne lepote. Ovo je ski centar sa veoma kvalitetnim smeštajem i bogatom wellnes ponudom. U ponudi je i dosta raznovrsnog smeštaja –pansioni, apartmani, planinarski dom, a u Mariboru i bližoj okolini se mogu pronaći hosteli, moteli i brojna prenoćišta u okviru seoskih domaćinstava.

Upravo blizina Maribora obezbeđuje veliki izbor različitih gastronomskih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Jedna od najsvetlijih tačaka boravka ovde su srdačni i nasmejani domaćini. Maribor je grad u Štajerskoj, pokrajini bogatoj suprotnostima – živopisne ravnice prošarane rekama i alpski masivi. Ovaj grad leži na mestu gde se Drava spušta sa Alpa u panonsku ravnicu. Prepoznatljiv je po mirnim ulicama, opuštenim ljudima i baroknim objektima.

Prosečna godišnja temparatura ovde je 9 stepeni – zima su uglavnom jako hladne, proleća prijatna, a leta i jeseni tople. Zbog ovako pogodne klime, u mariborskom kraju postoji dugogodišnja tradicija gajenja vinove loze. Maribor je poznat i po najstarijoj vinovoj lozi na svetu pod imenom Stara trta. Naime, 1972. godine naučno je utvrđeno da je upravo ta vinova loza počela da raste pre oko 450 godina. Stara trta ušla je 2004. godine u Ginisovu knjigu rekorda. Jedan od najboljih vinskih festivala, Festival stare trte, organizuje se za vreme orezivanja ove loze, a u maju možete kupiti njene mladice ukoliko želite da i vi negde posadite staru trtu. Zbog toga, ovde ćete probati i neka od najboljih evropskih vina.

Najstariji deo Maribora je tzv. Lent, na levoj obali Drave. Ovde ćete naići na brojne znamenitosti – Jevrejski trg i Jevrejske kule, Sinagoga, Kuća stare vinove loze… Mariborska Sinagoga je druga po starosti sinagoga u Evropi, a potiče još iz 14. veka. Tu se održavaju brojne kulturne manifestacije poput koncerata, izložbi, književnih večeri i slično.  Na Glavnom trgu videćete Gradsku kuću, spomenik Kužno znamenje, Alojzijevu crkvu. Mariborski dvorac predstavlja renesansnu građevinu sa gotičkim temeljima koja datira još iz XV veka. Dvorac je sagradio car Fridrih III između 1478. i 1483. Smešten je u samom centru grada, okružen glavnim trgovima – Grajskim trgom i Trgom Svobode. U okviru dvorca je smešten Pokrajinski muzej koji sadrži impresvine kolekcije, arheološke, etnografske, kulturne i istorijske. U Mariboru ćete videti i 3 glavne kule koje su predstavljale utvrđenja starog grada Lenta iz 14. 15. i 16. veka: Jevrejska, Crna i kula Osude, a ovde su u srednjem veku osuđivane veštice.

Autor: Jana Stošić
Fotografije: pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button