Top destinacije

Tri prestonice kulture na Balkanu za ovu godinu

Poznati britanski turističko-ugostiteljski portal Timeout daje nekoliko razloga da se 2023. godine uputite u Vesprem, Temišvar i Elefsinu.

Tražite odmor u Evropi u gradovima koji odišu kulturom, a da pritom nisu poznati po navali turista? Tri sjajna mesta za početak su ovogodišnje evropske prestonice kulture – Vesprem u Mađarskoj, Temišvar u Rumuniji i Elefsina u Grčkoj.

Ako se pitate šta tačno znači biti evropska prestonica kulture, znajte da gradove Evropska komisija odabira nekoliko godina unapred. Tokom godine svaki izabrani grad imaće program događanja osmišljen kako bi istakao svoje kulturno bogatstvo i raznolikost.

Prošlogodišnje prestonice kulture bile su Kaunas u Litvaniji, Eš Sir Alzete u Luksemburgu i Novi Sad u Srbiji, a 2020. godine čast je pripala i Rijeci. Ovo su neki od razloga da se ove godine uputite u Vesprem, Temišvar i Elefsinu.

Vesprem

FOTO: Pixabay

Jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj, Vesprem, nalazi se jugozapadno od Budimpešte i smešten je na severnoj obali jezera Balatona. Događanja ove godine uključuju doslovno sve za svakoga. Od koncerata narodne muzike i plesa i otvaranja nove Kuće umetnosti do ekološkog festivala fokusiranog na obližnje jezero.

Temišvar

Ovaj grad dugo je bio jedno od najprometnijih središta Rumunije, ali 2023. njegova kulturna scena doživeće veliki boom. S prosečno 30 događaja nedeljno, raspored ovog grada uključuje festivale posvećene svemu, od panka i elektronske muzike do figurativnog plesa, zelenog života, pa čak i kafe.

FOTO: Pixabay

 

Elefsina

Grad poznat po ruševinama iz doba antičke Grčke, ali i po snažnoj industriji, ove će godine ugostiti neverovatnih 465 produkcija, među kojima će biti lokalne izložbe fotografija, javne akrobacije i pozorišne predstave. Dakle, svaki dan imate i više od jednog događaja u proseku, tako da vam ovde neće biti dosadno.

FOTO: Pixabay

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button