Zanimljivosti

Prelep deo Italije u kom se (uglavnom) ne govori italijanski jezik

Bocen/Bolcano – Južni Tirol je naziv autonomne pokrajine koja se prostire na 7.400 kvadratnih kilometara u severoistočnoj Italiji. Život na severu Italije bitno je drugačiji nego u ostatku te evropske zemlje.

Južni Tirol je dom za oko 460.000 stanovnika koji govore tri različita jezika. Nemački govori oko 69 odsto stanovništva, što i ne čudi s obzirom na to da je ovaj deo do 1919. godine bio pod vlašću Austrougarske, ali i s obzirom na to da se graniči sa austrijskom državom Tirol, gde je nemački službeni jezik.

Italijanski jezik govori oko 26 odsto stanovnika Južnog Tirola, a ostali govore ladinski. To je retroromanski jezik male etničke grupe Ladini koja naseljava severoistočni deo Italije. Veruje se da u Južnom Tirolu živi oko 30.000 Ladina.

To je područje koje oduzima dah svojom prirodnom lepotom. Pokrajina je delimično opkoljena Dolomitima – planinskim vencem u istočnim Alpima Italije koji čini odlično mesto za posetu tokom cele godine. To je turističko područje koje tokom zime posećuju skijaši i snouborderi, a leti planinari i slični ljubitelji aktivnog odmora i boravka u prirodi.

Južni Tirol ima znatno drugačiju gastronomiju od ostatka Italije. Umesto pice i testenine, ovde su popularniji variva, knedle sa sosom od kajmaka i šunke, ječmena supa (gerstensuppe), pečeni krompir sa jajima i slaninom. Na jelovnicima restorana često ćete naći bečki šnicle serviran sa džemom od bobica.

Umesto tiramisuom, obrok se češće završava sa štrudlom od jabuka, lepinjama, krofnama i gnezdom od prženog testa zvanog strauben.

Stanovnici Južnog Tirola uživaju u vinima, posebno onima od sorti lagrein i vernaccia. Mnogi stanovnici piju i pivo, a posle napornog radnog dana rado će se opustiti uz liker od bora.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button