Zanimljivosti

PROSLAVA BOŽIĆNIH PRAZNIKA U RUSIJI

Božić u Rusiji se najčešće proslavlja 7. januara, prema ruskom pravoslavnom kalendaru. Novogodišnji dan , 1. januara, prethodi ruskom Božiću i često se proslavlja kao važniji praznik. Nije neuobičajeno da Rusi slave dva Božića, pa čak i dve Nove godine – prvi Božić 25. decembra, a druga Nova godina 14. januara.
Kao i na našim prostorima, i na prostoru bivšeg SSSR-a tokom većeg dela XX veka vladao je komunizam I zabranjivana su religiozna okupljanja, pa tako ni Božić nije smeo da bude javno proslavljen. I dan danas, mnogi Rusi se i dalje deklarišu kao ateisti,mada sve češće, od pada komunizma, Rusi se vraćaju religiji, prvenstveno ruskom pravoslavlju. Broj ljudi koji proslavljaju Božić kao verski praznik i dalje raste.

Božić_Rusija_Balkan_travel
Rođenje Isusa je najradosniji praznik za sve hrišćane

Neke tradicije tokom proslave Badnje večeri I Božića su identične kao i u drugim delovima Istočne Evrope. Na primer, beli stolnjaci i seno podsećaju tokom Badnje večeri na Hristova jasla. Kao I u Poljskoj, trpeza za veče uoči Božića može biti postavljena tek posle pojavljivanja prve zvezde na nebu.
Tradicionalna liturgija se održava 7.januara u ranim jutarnjim časovima,njima prisustvuje i predsednik Rusije.
Ruski pravoslavni vernici se 39 dana pre Božića redovno mole – sve do večeri 6. januara, kada počinju svečane liturgije.
Rusi badnjak nazivaju „sočeljnik“, po reči „sočivo“, jela koje je obavezan deo prazničnog ručka.

Trpeza širom Rusije za Badnje veče i Božić
Obrok badnje večeri je obično bez mesa i može se sastojati od dvanaest posuda koji predstavljaju dvanaest apostola. Hleb u medu i belom luku, nešto nalik na srpsku česnicu dele svi članovi porodičnog okupljanja.
,,Kutja” je mešavina raznog zrnevlja i maka, zaslađenih medom, koja služi kao jedno od glavnih jela tokom božićnih praznika. Ljuta paprika, takođe se može poslužiti zajedno sa salatama, kiselim kupusom , suvim voćem, krompirom ili pasuljem.
Tokom Božića na trpezama širom Rusije glavno jelo je meso- svinjsko, pileće, guščije…uz to svakako su nezaobilazne razne salate, pite i dezerti u različitim oblicima.

 

Božić_Rusija_Balkan_travel
Obilna hrana na stolovima širom Ruske federacije je jedan od tradicionalnih običaja tokom Božićnih praznika

Ruski Deda Mraz
Ruski Deda Mraz se zove Ded Moroz  ili Otac Frost. U pratnji Snegurochke, snežne devojke, donosi poklone deci da se stave pod novogodišnju jelku. Nosi crveno odelo, kapu, i čizme, a vozi se preko Rusije kočijama koja vuku tri konja, umesto irvasa.
Ovaj dan rezervisan je za ljubav, pa se Božić u Rusiji čestita svim dragim ljudima, a vrata kuća otvorena suširom kako bi iprolaznici mogli da se pridruže vernicima za ručkom.

,,Svyatki“,odnosno Božićni praznici traju do 19. januara, dana kada se proslavlja Epifanija. Ovaj dvonedeljni period je blisko povezan sa određenim paganskim tradicijama.

Tamara Roksandić,
Fotografije: pixabay, wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button