Zanimljivosti

Kultura napojnica: Ko ostavlja najviše, a ko najmanje?

Rezultati „YouGov“ ankete su pokazali da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj gosti ostavljaju 10 posto od iznosa na račun kao bakšiš. Međutim, Francuzi, Italijani i Španci verovatno će ostaviti samo pet posto napojnice.

Negde se, na primer, u Japanu, napojnice uopšte ne ostavljaju. S druge strane, ako ne ostavite napojnicu u Americi, verovatno će smatrati da ste se zabludeli. No, koliko je uopšte pristojno ostaviti? Koliko zapravo iznose prosečne napojnice u raznim zemljama? Odgovor smo potražili na portalu Timeout.

Davanje napojnica kada ste na putovanju može biti pomalo rizično. Naravno, uvek možete potražiti neke smernice o bakšišu na internetu, ali često iznosi variraju, posebno kada su u pitanju restorani, hoteli, barovi i taksiji.

Ako pogrešite, riskirate da navučete nezadovoljstvo ne samo osoblja, već i kritike na društvenim mrežama, te možda vaše ime postane sinonim za škrtost. Davanje napojnice prilično je komplikovano, ali jedan od načina da zaključite koji je iznos prikladan jeste da saznate koliko lokalno stanovništvo obično ostavlja.

Kako bi vas sprečili da ljudima virite preko ramena dok plaćaju račune, firma za ispitivanje javnog mnjenja „YouGov“ pitala je lokalno stanovništvo u šest zemalja EU-a i Ujedinjenom Kraljevstvu koliku napojnicu daju, a rezultate je prikazala nizom grafikona.

Rezultati su pokazali da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj gosti obično najverovatnije dodaju 10 posto iznosa na račun. Međutim, Francuzi, Italijani i Španci verovatno će ostaviti samo pet posto napojnice.

Sve je to prilično skromno u poređenju s Amerikancima, koji obično ostavljaju oko 20 posto napojnice. Što se tiče Evrope, zanimljivo je i da su uvijek štedljivi (bar tako volimo misliti) Nemci jedni od onih koji najčešće ostavljaju napojnice na raznim mestima. Oni ne daju nagradu za dobru uslugu samo u restoranima i kafićima, već i u frizerskim salonima, taksijima, hotelima… praktično u svakoj situaciji.

Uglavnom, od svih evropskih gostiju najverovatnije je da će upravo Nemci ostaviti napojnicu, a zanimljivo je i da će Amerikanci ostaviti napojnicu čak i ako usluga nije bila dobra, dok to Evropljani neće učiniti.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button