Srbija

U ovom gradu u Srbiji nalazi se drugi najveći verski objekat u Evropi

Subotica je poznata kao multietnička i multikulturalna sredina. U gradu od oko 120.000 ljudi zvanično se govore 4 jezika, srpski, mađarski, hrvatski i bunjevački. Zbog suživota različitih nacija grad je bogat raznolikom gastronomijom, kulturom, istorijom, ali i verskim objektima od kujih su neki zaštićeni kao spomenici kulture od izuzetnog značaja.

Veliki broj ovih objekata nalazi se upravo u središtu grada što posetiocima Subotice olakšava obilazak.

Sinagoga:

Izgrađena je 1902. godine po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, izgrađena je u stilu vizantijskog tipa crkvi.

Osim što je druga najveća sinagoga u Evropi, ona je i jedina sačuvana sinagoga građena u stilu secesije i kao takva predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Nakon što je veliki broj subotičkih Jevreja izgubilo živote u holokaustu sinagoga biva zapostavljena i polako počinje da propada što ju je uvrstilo na listu ugroženih spomenika. Kompletno je obnovljena 2018. godine i otvorena je kako za vernike tako i za ostale posetioce.

Danas ona predstavlja i spomenik stradalim subotičkim Jevrejima.

Srpska pravoslavna crkva Sv. Vaznesenja Gospodnjeg:

Pripada eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve, a izgrađena je u periodu od 1723. do 1726. godine i predstavlja pravi primer crkava građenih u neobaroknom stilu.

Na crkvi su se u više navrata izvodili obimni radovi, poput renoviranja, proširenja i restauracije.

Prvobitni ikonostas oslikan je 1766. godine, ali je tokom velike obnove 1909. poklonjen crkvi Sv. Dimitrija takođe u Subotici. Novi ikonostas koji se i danas nalazi u crkvi izrađen je 1910. godine pod nadzorom slikara Paje Jovanovića.

Franjevačka crkva sv. Mihovila:

Crkva posvećena sv. Mihovilu odnosno Arhanđelu Mihailu izgrađena je na temeljima tvrđave koju je u 15. veku podigao erdeljski vojvoda Janoš Pongrac.  Franjevci tvrđavu nastanjuju još u 17. veku, ali izgradnja same crkve započinje tek u 18. veku.

U nju su ugrađeni spoljašnji zidovi tvrđave, a segmenti sa nekadašnje južne kule postali su deo desnog crkvenog tornja. Oltar, oltarske slike, propovedaonica i klupe prvobitno su bile izrađene u baroknom stilu. Današnji izgled crkve posle nekoliko izmena kroz vekove poprima oblik neoromantičarskog stila.

Katedrala sv. Terezije Avilske:

Posvećena je upravo zaštitinici Subotice Sv. Terezi Avilskoj, čiji lik se nalazi i na samom grbu grada.

Izgradnja katedrale trajala je od 1773. do 1779. godine i izgrađena je u kasnom baroknom stilu. Već u toku izgradnje na katedrali su se pojavila oštećenja u vidu pukotina koje su nastale kao posledica konstantnog razdvajanja dva tornja. Razlog za ova oštećenja je neadekvatno močvarno tlo za gradnju.

Iako uz mnogobrojna saniranja katedrala ovom problemu odoleva već 250 godina, nažalost oštećenje postaje sve vidljivije.

Vodice posvećene Velikoj Gospojini:

Mesto u kojem se spajaju vernici i pravoslavne i rimokatoličke crkve. Sastoji se iz dve kapele jednom pravoslavnom koja sadrži još bunar i krst i katoličkom koja sadži bunar i raspeće.

Pravoslavna kapela izgrađena je 1885. godine u stilu neovizantije, dok je katolička izgrađena 1900. godine u stilu neobaroka.

S obzirom da se u njoj sastaju pripadnici različitih naroda možete umesto Vodice čuti i nazive poput Bunarić i Szentkut.

Muhadžir džamija:

2008. godine izgrađena je ne samo prva džamija u Subotici, nego i na čitavom prostoru Vojvodine.

Ovo je prva džamija u poslednjih 200 godina izgrađena na putu koji spaja Budimpeštu i Sofiju.

Sredstva za izgradnju pristizala su najvećim delom iz Novog Pazara, ali i iz Saudijske Arabije, Sarajeva i Islamske zajednice iz Beograda, a umetnici koji su oslikavali samu unutrašnjost dovedeni su iz Turske.

Muhadžir, na araspkom jeziku predstavlja naziv za doseljenike muslimanske veroispovesti. Takođe, 2020. godine objavljena je i monografija pod nazivom „Muhadžir džamija“ u kojoj možete pročitati sve o njenoj izgradnji, kao i o životu Islamske zajednice u Srbiji.

Osim gore navedenih neki od značajnijih verskih objekata su i crkva Sv. Dimitrija, hram Svetog Nektarija Eginskog, Evangelistička hrišćanska crkva augsburškog veroispovedanja u Srbiji, Hrišćanska adventistička crkva, Baptistička crkva, crkva sv. Roka i mnoge druge.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button